četrtek, 3. julij 2008

Cochabamba, Torotoro

Iz La Paza sva v suite cami, kjer so sedezi pod kotom 180 stopinj, za samo slabih 8 evrov odpotovala v Cochabambo. Cochabamba je 3 najvecje mesto v Boliviji (priblizno 700000 preb.) in ima precej bolj evropski (mediteranski) pridih kot recimo La Paz.




Nad mestom se dviga ogromen kip Jezusa, ki je za nekaj centimetrov visji kot tisti v Riu de Janeiru, ki meri 33m. Bolivijci namrec pravijo, da je Jezus zivel nekaj vec kot 33 let;).




V preteklosti je zaradi ugodne klime dolina Cochabambe s hrano oskrbovala velik del Altiplana (predvsem Potosi in ostala rudniska mesta) in je do danes ohranila status velikega trgovskega mesta. Cochabamba naj bi tako bila najvecje trgovsko mesto v Boliviji, kar je kar malo tezko predstavljivo glede na neskoncne trznice La Paza.




V Cochabambi sva si ogledala mesto, sla do jezusa, v samostan, k frizerju (!, po pol leta, seveda za le en evro na strizenje:) ) in predvsem pocivala zaradi slabega pocutja (zaradi cudne bolivijske hrane).

Iz Cochabambe sva se odpravila 130km juzno v Torotoro. Voznja z avtobusom je trajala 8 ur, kar je verjetno rekord glede na prevozeno razdaljo. V busu, ki ni bil ekstremno velik, sem nastel 70 ljudi z ogromno prtljage. Bilo je res zanimivo dozivetje, saj so me ljudje neprestanoma tepli s komolci, cukali lase in celo sedeli na meni. Pravo nasprotje suite came iz La Paza:). Je bila pa zato voznja le 1,5 evra, kar ni veliko za 8 ur;).

Torotoro je majhno mestece, ki je znano po tem, da lezi na obmocju, ki je raj za geologe. V okolici se nahaja ogromno lepo ohranjenih stopinj dinozavrov (okoli 3000 zabelezenih zaenkrat), vseh mogocih fosilov (od dinozavrov, do kac, rib in ostalih morskih zivali, prvih organizmov sploh, ki so ziveli na zemlji itd.) in fosilnega pokopalisca zelv.



Obmocje je znano tudi po tem, da je apnencasto (neznacilno za Bolivijo) in se tu nahajajo najlepse in najvecje jame v Boliviji. Veliko izmed jam je se neraziskanih. Najbolj nama je bil vsec (seveda poleg stopinj dinozavrov in tisocev fosilov) kanjon Torotoro. Je priblizno 250m globok in res solski primer kanjona.


Na dnu kanjona je nekaksna tropska oaza, kjer v reko skozi tropski gozdicek in cez zelene mahove v laguno v obliki slapov pritecejo kraski pritoki. Ti pritoki so toplejsi kot reka in tam se da tudi kopati, vendar sva midva le malo cofotala z nogami, ker je bil zrak v okolici mrzel.


Na robu kanjona zivijo neki ogromnni endemitni papagaji, vendar jih zal nisva videla. Sva pa videla od blizu kondorja, ki nama je letel nad glavama in se vsedel na skalno pecino. Imela sva res sreco, saj je najin vodic rekel, da ga se nikoli ni videl tako od blizu. Za tiste, ki se ne veste: kondor je najvecji leteci ptic na svetu s premerom kril nad 3m in je mrhovinar, zivi pa skoraj ob vseh Andih. Nazadnje sva jih videla v Torres del Paine na jugu Cila ampak le od dalec.

Ker se nama je ze pocasi mudilo ven iz Bolivije, saj se nama je iztekala viza, sva se odpravila z istim busom nazaj v Cochabambo (spet zanimivo dozivetje:) ) in direktno v La Paz in v Copacabano.

Fotke:

http://picasaweb.google.com/aljosa.rijavec/CochabambaTorotoro233062008

2 komentarja:

Jan pravi ...

Joooo popotnika,

lepo je spet videti napredek vajinega potovanja. Nekajkrat sem obiskal vajin blog v pricakovcanju kake novice, ker me je zelo zanimala Torewa in veseli me da se je vse skupaj izslo. Zdi se mi je ge bila to po fotkah in opisu res nora izkušnja. Tukaj je sicer vse ok in lahko vama kot mali trač povem da se je Timon pred kakima dvema tednoma poročil. Mene je čisto na rit vrglo ker so zadevo izpeljali izredno na hitro (malo je na odločitev vplivala migracijska politika RS). Sam pa sem bil prejsnji teden v Španiji, kjer smo imeli z orkestrom dva koncerta in uničili ogromne količine odličnega vina iz Rioje.

Naj vama zaželim se naprej tako norrrro pootovanje in veselim se da spet slisim kako kaj napredujeta,

un gran abrazo,

J

Mile pravi ...

Kako pa kaj fotoaparat? Po slikah sodeč je vse OK... kdaj se vrneta?